Přeměňujme buňky

19.2.2019
Citace:
K.FUruyama et al., Diabetes relief in mice by glucose-sensing insulin-secreting human ?-cells, Nature, 2019, doi: 10.1038/s41586-019-0942-8
Zdroj
Červeně fluoreskující protilátky navázané na inzulin vyznačují polohu Langerhansova ostrůvku v pankreatu myši. Nachází se v typické poloze poblíž cévy. Modře svítí buněčná jádra. Langerhansovy ostrůvky tvoří jen 1,5% slinivky, foto Jakob Suckale, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Při cukrovce (diabetes) I.typu imunitní systém likviduje β-buňky Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní (pankreas), které produkují hormon inzulín. Nedostatek inzulinu způsobuje poruchy metabolismu sacharidů. Působením transkripčních faktorů PDX1 a MAFA lze na β-buňky přeměnit jiné buňky Langerhansových ostrůvků, konkrétně α- a γ-buňky, které za normálních okolností po řadě produkují lidský zásobní sacharid glukagon a ovlivňují tvorbu hormonu zvaného pankreatický polypeptid. Přeměněné lidské α-buňky produkovaly v myším pankreatu inzulín i po šesti měsících.

„Uvidíme, zda v budoucnu půjde vyléčit diabates přeměnou buněk Langerhansových ostrůvků, např. pomocí transkripčních faktorů nebo farmakologických preparátů,“ hodnotí výzkum první autor publikace K.Furuyama z Ženevské univerzity se svými kolegy. Transkripčním faktorem nazýváme bílkovinu, která svou vazbu na molekulu kyseliny deoxyribonukleové reguluje její přepis. Pro úplnost dodejme, že v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní najdeme i δ -buňky, které produkují hormon somatostatin.

 
Odeslat komentář k článku "Přeměňujme buňky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přeměňujme buňky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace